woensdag 17 november 2010

Kaartfun; Googlemaps; ding 15

Met recht fun! Met Googlemaps en Streetview de nodige adressen van familie en vrienden opgezocht. En ja hoor; in de kortste tijd sta je bij ze op de stoep. Uiteraard ben ik ook even met streetview naar de Oostwal 6 gegaan om de bieb 'te bezoeken'.
Erg leuk. En handig, praktisch. Als je ergens voor het eerst naar toe gaat, kun je je prima oriënteren.
De bibliotheek is natuurlijk op deze manier ook goed terugvindbaar
Toepassingen voor de bibliotheek kan ik zo snel niet verzinnen maar zullen er ongetwijfeld zijn. Ik zal eens gaan kijken wat de collega's op hun blogs hierover schrijven!

Luccia

I.M.ofwel ding 14

Ik heb al de nodige ervaring met MSN opgedaan op 't werk.
Enige tijd geleden heb ik regelmatig met o.a. oud collega Nel Lamper uit Niedorp via MSN contact gehad. Erg handig. Als je van elkaar weet dat je aan 't werk bent en je hebt bv. MSN of Google Talkback aan staan kun je snel van gedachten met elkaar wisselen.
Voor 't inlichtingenwerk kan 't misschien handig zijn om jongeren te bereiken of kinderen. Ik denk bv. aan een chatvragenuurtje op woensdagmiddag waarin dan vragen voor spreekbeurten en werkstukken gesteld kunnen worden. Uiteraard moet je genoeg mensen in de back office hebben die dit kunnen uitvoeren. In de front office zie ik dit niet zo snel gebeuren. Daar moet je er zijn voor de leners die naar je toe komen met hun vragen.
Voor 23dingen had ik een gmail account gemaakt dus is chatten via Google Talkback peanuts, mits je natuurlijk weer de nodige 'contacten' hebt toegevoegd.
Gaandeweg de cursus merk ik dat Google wel heel veel te bieden heeft. Een MSN account is eigenlijk dan weer niet nodig. Dat lijkt me dubbelop.
Voor deze oefening heb ik bij LibSucces wiki gekeken naar de bibliotheken die IM gebruiken bij 't inlichtingenwerk. Geen Nederlandse openbare bibliotheken gevonden maar wel de TU Delft en de bibliotheek van het Vredespaleis te Den Haag. Er is duidelijk op de site te zien of je je vraag via een chat kunt stellen en of de bibliothecaris aanwezig is. Zou toch ook voor de openbare bibliotheken geschikt kunnen zijn? Misschien op bepaalde uren zodat je makkelijk de juiste mensen kunt inroosteren?

Luccia

dinsdag 16 november 2010

Del.icio.us [ding13]






Allereerst de video uitleg bekeken en beluisterd. Erg duidelijk. Ik had nog nooit van Delicious gehoord maar nu dus wel. Een handige site om online je favorieten te bewaren en rangschikken. Dit biedt natuurlijk uitkomst als je geen vaste werplek hebt en toch via je favorieten informatie wilt zoeken. En het is weer handige manier om informatie te delen met anderen. Dit maakt het weer geschikt voor de bilbiotheek, lijkt me.
Tijd voor koffie! Wellicht ga ik nog eens een website toevoegen!

Luccia

Twitter 3

In het vorige bericht twijfelde ik nog om te twitteren maar ik ben nu wel om. Ik vind het eigenlijk hartstikke leuk om wat mensen, oraganisaties en bibliotheken te volgen. Voel me niet zo geroepen om zelf tweets de wereld in te zenden. Alleen ben ik bang dat ik het na verloop van tijd zal laten versloffen domweg omdat het toch weer tijd kost en het nog niet in 'mijn systeem' van routine 'dingen'zit. Als ik zo de bibliotheken bekijk die tweets de wereld in gooien, gebruiken ze Twitter toch vooral als een van de middelen om leners te attenderen op de activiteiten. Dat is prima. De lener kan zo zelf kiezen op welke manier hij op de hoogte wil gehouden worden.De een vindt een nieuwsbrief prettig, een ander kijkt raag op de site en nummer drie kiest voor nieuws via Twitter.


Luccia

woensdag 3 november 2010

Twitter deel 2

Ik heb nu wel een twitter account maar ik zie mezelf het eigenlijk nog niet zo één-twee-drie gebruiken. Het is een tijdrovende klus om in contact te komen met twitteraars die je kent en jezelf bij een groep toe te voegen. Bovendien lijkt het me toch het snelst als je tweets de wereld instuurt/ontvangt via je mobieltje i.pv., in mijn geval, een zeer trage computer.
Ik heb wel nog even gelezen over Tweetdeck; de browser die je verbindt met contactpersonen op Twitter, Facebook, LinkedIn etc.
Duidelijke categorieen helpen je op weg naar het onderwerp waarover je met anderen wilt communiceren. Erg 'des bibliotheeks', indeling naar onderwerp en alfabetisch gerangschikt. Via rubrieken als steden, kunst, techniek, politiek en eten bv. kom je snel in contact met mensen die dezelfde interesses delen.
Tot slot nog even gekeken op het blog van Wilma van den Brink. Zij stelt dat sociale media een prima middel lijken om aan de weet te komen wat klanten van de bibliotheek vinden en hoe de organisatie vervolgens meer kan aansluiten bij de verschillende doelgroepen.Via bv. Twitter meer interactie met de klanten. Dit lijkt me prima!
Tot zover Twitter, op naar ding 13:)

Luccia